Jaahas nyt on minun aika alkaa nauttia joulusta.Kaikki ruuat hankittu,lahjat hommattu ja paketoitu.Huomenna vielä viimeinen pinnistys meinaan se kinkku,mutta sehän tulee ihan itsestään eikö vain..välillä käy kurkkimassa mitä uuniin kuuluu.

Kinkku paistetaan samojen periaatteiden mukaan olipa kyse sitten isosta tai pienestä kinkusta tai vain kinkun palasta. Luuton kinkku on helppo viipaloida ja se säilyttää kauniin muotonsa pöydässä viimeiseen viipaleeseen. Helpoin kypsennystapa on paistaa kinkku miedossa lämmössä lihalämpömittarin avulla.
 
On tärkeää, että kinkku on ennen kypsentämistä hyvin sulanut ja sisältä sopivan lämmin. Siksi mehevän kinkun valmistus alkaa sulattamisesta. Anna pakastetun kinkunsulaa hitaasti viileässä. Aikaa kuluu 1 - 3 vrk kinkun koon ja sisälämpötilan mukaan. Sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa.Testaa paistomittarin toimivuus. Pane mittarin kärki kiehuvaan, poreilevaan veteen. Jos mittari on kunnossa, se näyttää 98 - 100 astetta.
 
Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Lisää pannulle paiston aikana sen verran vettä, että tippuva rasva ei kuivu pannuun.Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin,että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle ja mielellään sivusta, jotta mittarin pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta.Mittarin kärki ei myöskään saa koskettaa luuta.
 
Kypsennä kinkku 125 asteen lämmössä, kunnes lihalämpömittari osoittaa 75 - 80 astetta. Aikaa kuluu 50 - 70 min/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.
 
Anna kinkun jäähtyä hiukan. Poista mahdollinen verkko ja nahka.Sivele pinta sinapilla ja siivilöi pinnalle ohut kerros korppujauhoja tai ripottele murskattuja maissihiutaleita. Pintaan voit pistellä koristeeksi myös kokonaisia neilikoita. Kuorruta kinkkua 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kauniin värin.
 
Näihin ohjeisiin ja tunnelmiin on aika minunkin rauhoittua joulun viettoon,viimeiset päivitykset blogiin tulee joulun jälkeen ja sitten menee hetkeksi tämäkin blogi unille odottamaan taas uutta joulua.