Meidän perheen joulupöytään tulee tänä vuonna:

-kinkku

-Imellettyperunalaatikko

-makaronilaatikko

-pieni porkkanalaatikko,riisillä tietty

-pieni rusinaton maksalaatikko

-kylmäsavulohi,lämminsavulohi,graavilohi

-lihapullia

-nuudelia

-sinappisilliä

-mini suolakurkkuja,punajuuria

-Jokin sisäfile paisti

Ja lisäksi pöydässä iso kasa alkupaloja.

Tarkoituksena olisi tehdä väinömöisen ruisnappeihin 3 eri täytteä.Liha,kala ja poro.Lisäksi pöytään tulee törkeän hyvät mätileivät.

Näillä ohjeilla ajattelin täyttää ruisnapit:

Kinkkutäyte:

300g maustamatonta tuorejuustoa

½ putkilo majoneesia

2 maustekurkkua

1 nippu persiljaa

1 pss kinkkukuutioita

Pilko maustekurkut pieniksi kuutioiksi ja hienonna persilja

sekoita kaikki aineet keskenään ja levitä lusikalla ruisnappien päälle.Koristele persilijalla.

VINKKI! Jos haluat että ruisnapit pysyvät rapeina,levitä täyte juuri ennen tarjoilua.

Porotäyte (30 kpl):
50 g kylmäsavuporosiivuja
½ maustekurkkua
½ pientä punasipulia
½ dl rucolasilppua
200 g maustamatonta tuorejuustoa
mustapippuria

Leikkaa porosiivut, maustekurkku ja punasipuli pieniksi kuutioiksi. Silppua rucola. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita runsas teelusikallinen täytettä jokaisen ruisshipsin päälle.

Lohitäyte:

1 rasia tillituorejuustoa

pari tl sitruunamehua

pienehkö punasipuli

n.100g kylmäsavulohta tai savustettua lohta

Sekoita ainekset tasaiseksi tahnaksi ja laita nappien päälle.

Joku viikonloppu pitää tehdä näistä muutamia koevedoksia että miten hyviä ne nyt sitten olikaan.

Ja sitten siirryttään vielä muutamaan aivan tajunnan räjäyttävään ihanaan leiväntäyte reseptiin.

GRAAVILOHILEIPÄ

graavattua lohta
smetanaa
punasipulisilppua
rucolasilppua
ruisleipää

 Paahda ruisleipäviipaleet(ei ole pakko) ja levitä pinnalle smetanaa. Smetanan päälle lohiviipale ja vielä pinnalle hieman punasipuli- ja rucolasilppua.

SAVULOHIMOUSSELEIPÄ

150 g lämminsavulohta
½ prk creme fraichea
½ ruukku korianteria
½ punainen chili
1 pieni punasipuli
suolaa ja mustapippura
ruisleipää

Hienonna punasipuli, chili ja korianteri. Revi lohi haarukalla pieneksi. Sekoita kaikki aineet kulhossa ja mausta suolalla ja pippurilla. Nosta moussea paahdetun ruisleipäviipaleen päälle.

Näitä kahta ajattelin kokeilla tänä vuonna,kun eräässä kyläpaikassa maistoin ja vei kielen mennessään.

Lopuksi vielä ohje meidän perheen kestosuosikista jonka ohjeen jo viimevuonna tänne muuten laitoin:

 

Kylmäsavulohi-mätileivät:

8 viipaletta makeaa limppua

200-300 grammaa kylmäsavulohta (miksei voisi muuten olla jopa lämminsavu taikka peräti silliäkin jos tykkää)

1 Kovaksi keitetty kanamuna

1 Pieni sipuli (itse suosin punasipulia,miedompi maku)

3 Rkl ranskankermaa

2 Rkl hienonnettua tilliä ja ruohosipulia

ripaus rouhittua mustapippuria

Lisäksi vielä oman maun mukaan kirjolohimätiä

Hienonna kylmäsavulohi pieneksi silpuksi.Kuori ja huuhtele kanamuna sekä sipuli.Sekoita muna,sipuli sekä kylmäsavulohi keskenään.Sekoita joukkoon ranskankerma ja hienonnetut yrtit.Musta pippurilla.Sekoita. Siirrä jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.Nostele leiville.Koristele mädillä ja ruohosipulilla.